2021. szeptember 11., szombat

Lontai Léna: Könnyező liliomok

 Megjelenésének az éve: 2021
Oldalszám: 352
Kiadó neve: Álomgyár, Budapest


Fülszöveg:

Milyen hosszú a múlt árnyéka? 
Lili csodás gyermekkora csak odáig tart, amíg nővére férje vissza nem él a bizalmával, és olyat tesz, ami örökre megpecsételi a lány sorsát. Szexuálisan bántalmazza Lilit, aki a történtek után szeretne segítséget kérni – ám éppen azok utasítják el, akikben a legjobban bízott. Csak felnőttként jön rá, hogy elutasító és tehetetlen családtagjai maguk is rettenetes traumákkal élnek.
Hány és hány generáció sorsát határozza meg az abúzus? Érdemes-e háborítani a múltat vagy jobb tovább élni tudatlanul? Lili világa minden egyes nappal összedőlni látszik. Vajon képes lesz a romokból újraépíteni magát?
Lontai Léna első regényében igaz történeteket mond el. Elképzelhetetlen személyes tragédiákat, amelyek nem kímélték egy család három generációjának nőtagjait. A szerző anyák és lányok sorsöröksége mögé néz, hogy megfejtse, mi az az átok, amely sűrű ködbe vonta ezeket a nőket, és van-e fény a kiúttalannak tűnő sötétségben.


   Minden történetnek meg van a maga varázsa. Főleg azoknak, amelyekre valóságra vagy saját tapasztalatra épülnek. Ezekből a történetekből tanulhatnak mások, vagy az illető kibeszélheti magából mindazt, amit átélt.
Amikor az Álomgyár könyvesboltjában kezembe vettem Lontai Léna könyvét és elolvastam a fülszöveget, nem tudtam, mire számítsak. Csupán akkor kezdett körvonalazódni a fejembe, amikor ugyanezen a napon - 2021. június 29-én - személyesen is találkoztam az írónővel. Mindössze 10-15 percet beszélhettem velem, de megragadott a személyisége, illetve, ahogy körvonalakba beszélt a történetéről. 
Emlékszem, mosolyogva búcsúztam el tőle és megígértem neki, hogy még jelentkezni fogok az értékelésemmel. Nos, eljött ez a pillanat. Kicsit nehéz volt összeszednem a gondolataimat, miután befejeztem ezt az egyáltalán nem könnyed történetet.


   Az írónő, amikor dedikálta a könyvemet, egy idézetet is írt bele. Azt mondta, hogy a könyv elolvasása után érteni fogom, mit jelent. Igaza volt.

„Ha nagyon mélyre kerülünk, megláthatjuk az élet apró csodáit.”

A történet három generációt ölel fel. Három különböző nő nehéz sorsát meséli el, akiket a családi kötelék összeköt, hiszen nagymama, anya és lánya életének szörnyű pillanatai jeleníti meg.
Az első részben közelebbről megismerhetjük Lilit, akiről már a fülszövegben is olvashatunk. Kezdetben élete teljesen úgy telt, mint más embernek, de csak látszólag. A színfalak mögé, vagyis az emberek ajtaja mögött történő dolgokba senki sem lát bele. Csak akkor, ha az illetőt beengedi abba a házba.
Lili jelképesen kinyitotta ezt az ajtót, de csak évekkel később, hogy mindenki megtudja, mit is kellett átélnie. Történetét a kezdetektől, tehát megszületésének első pillanataitól láthatjuk. Figyelhetjük, miként nevelkedett gondtalan gyermekként, és milyen problémákkal, szörnyűségekkel kellett szembe néznie fiatalként. Fel sem lehet fogni, amit átélt tinédzserként. Azt sem tudta, kihez is fordulhat kellő bizalommal. Hiszen az a barátja, akinek kiöntötte első alkalommal a szívét, egy kellemetlen incidens után hátat fordított neki. Nem tette könnyebbé helyzetét, hogy egy gúnyosan elhangzott kijelentés után meg tudta, családja egy fájdalmas titkot rejteget előle.
Ennek a titoknak a leleplezésében nagyon sokat segített Zsike - Lili nővére -, aki egyből egy olyan személyhez irányította, aki első kézből tapasztalta meg, hogy az elszenvedett tragédiák mennyire is változtatják meg a jövőt és az embereket egyaránt.
~~oOo~~
LILI ÉDESANYJÁNAK TÖRTÉNETE
Lontai Léna nem csap bele rögtön a közepébe ennek a történetnek sem. A rész első fejezetében Erzsi és Jóska - Böbe szüleinek - megismerkedését és történetét eleveníti fel. Két szálon vázolja fel az eseményeket. Az egyik oldalon ott van Erzsi, akinek - miután férjének a frontra kellett vonulnia - egyedül kell szembe néznie a hétköznapok terheivel, a mindennapi betevő megkeresésével, a közös ház felépítésével és a gyermekneveléssel is.
A másik szál pedig a háborús időszak Jóska szemével. Az írónő megmutatja, mit is kellett átélniük a katonáknak ezekben az időkben. Nem köntörfalazott, csak is a fájdalmas, a szörnyű és sanyarú igazságot írja le. 
Édesapám mindig szokott mesélni nekünk, milyen is volt katonának lenni. Az ő történetein általában nevetünk a családdal, azonban, amikor nagymamám beszél erről az időszakról, elkomorodunk. Ugyanis, ahogy a nagyszülők elbeszélései és a Könnyező liliomokban lévő igazság is tükrözi, a háború, a katonaság nem volt szórakoztató dolog.
Azonban, ami ebből a részből igazán megrendített nem volt más, mint Böbe élete. Kissé remegve olvastam végig az ő történetét. Sok szörnyűségen kellett átmennie, mégsem tört meg igazán. Olyan iszonyatos és fájdalmas lelki és testi bántalmazásokon kell átesnie, amit senkinek sem kívánnék. Őszintén csodálom őt. Nagyon erős nővé vált a könyvben és szerintem a való életben is. Nagyszerű anyukává vált az évek során Zsikének és Lilinek. Ezek mellett, bár nagyon nehezen, de megtalálta a boldogságot is.
~~oOo~~
LILI NAGYMAMÁJÁNAK TÖRTÉNETE
Vagyis, ahogy én hívom magamban: a kezdet, hiszen minden itt indul el. 
Böbe történetének elejéről már meg lehet tudni, ki volt Erzsi és Jóska, illetve, hogyan ismerkedtek meg, s mi lett az életükkel ezekben a háborús időkben. Ebben a részben tulajdonképpen az írónő Erzsi szüleit és testvéreit mutatja be. Bevezet az aprócska ház minden zegébe-zugába és elmeséli a család történetét. Ami eleinte nagyon szórakoztató, hiszen néha-néha egy kis vidám történetet is belecsempészet a sorok közé. Ám a tragikus sorscsapások mindent megváltoztatnak. A szegény, bár boldog család élete egy perc alatt nagy átalakuláson esik át. A gyerekekre rengeteg munka hárul, s egy újabb tragédia közben megérkezik egy aprócska, bőgő kis csomag is. Ő nem más, mint Erzsi. 
Erzsi boldog gyerek korát beárnyékolja édesanyja viselkedése, de ez nem tántorítja el őt. Illedelmes, tisztelettudó, szép és tudásra szomjas fiatal lánnyá cseperedik. Kiveszi a részét a házi munkában és segít ellátni az állatokat is, miközben barátaival játszik kint a szabadba. Ám az ő életében is eljön a forduló pont. Egy gazdag család cselédlánya lesz, ahol bántalmazás áldozatává válik. S ezek után mit rejteget még? Nos, a könyvből minden kiderül.


   Elgondolkodtatok valaha a családotok múltján? Velem néha előfordul. Főleg miután elolvastam ezt a könyvet. Néha-néha - leginkább Halottak napján - elejtenek a családtagok egy-egy morzsát a dédszülőkről, nagyszülőkről, így tudok pár titkot. Azonban ezek közül egyik sem annyira megrendítő, mint Lilié. Nem tudom, milyen ehhez hasonló közegben felnőni. Nem is akarom megtapasztalni. De olvasni róla...Minden tiszteletem a történetben szereplő nőknek. Kíméletlen lelki kínokat éltek át, viszont erősek maradtak, talpra álltak.
   Lontai Léna zseniális író. Hatalmas lelki erő kellett ehhez neki, hogy a megélt történéseket a világ elé tárja. Követem Facebookon az oldalát [LINK] és el kell, hogy mondjam, nagyon szeretem a posztjait. Hatalmas szeretet árad mindegyikből, főleg azokon, amelyeken édesanyjával és férjével szerepel. Hiszen az írónő az anyukájának, míg az írónőnek a férje a legfőbb támasza. Akinek minden tiszteletem, hogy átsegíti feleségét a nehéz napokon. 
   Ez a könyv azonban nemcsak erre ébresztett rá, hanem arra is, hogy ebben a világban még számos  Lili, Böbe és Erzsi él, akik eltitkolják, mi folyik a zárt ajtók mögött. 

Csillagok száma:


Kedvenc idézetek:

„- Na látod! Csak azért, mert Kálmán csinálta a kést, nem felelős azért, hogy valaki gyilkosságra használta. Ugyanígy nem Isten a felelős azért, hogy az emberek rosszra használják fel, amit tőle kaptak.

- Az is segített, hogy mindig másokért éltem. Amikor csak tehettem, segíthettem másoknak. Ez megmagyarázhatatlanul jó érzéssel töltött el.

- Tudtad, kislányom, hogy ha a liliomot megtiporják vagy akár tőből levágják, újra kihajthat, és még szebben virágzik?

2 megjegyzés:

 1. Gyönyörű, ahogy bemutatod a könyvet. Érződik minden szavából az értékelésednek, mennyire magádénak érezted a regényt, mennyire megszólított.
  Remélem, velem is így lesz!
  Millió, millió puszi, drágám!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, ez a regény nagyon odaütött. Fel sem lehet fogni igazán, hogy ez a három, igazán erős nő miken ment át az évek alatt.
   Szerintem neked is tetszeni fog.
   Puszi, Babám <3

   Törlés