2020. október 8., csütörtök

Tricia Levenseller: Daughter of the Siren Queen

 Eredeti megjelenésének az éve: 2018 
Oldalszám: 342
Kiadó neve és helye: Feiwel and Friends, New York


Fülszöveg:

Alosa's mission is finally complete. Not only has she recovered all  three pieces of the map to a legendary hidden treasure, but the  pirates who originally took her captive are now prisoners on her  ship. Still unfairly attractive and unexpectedly loyal, first mate  Riden  is a constant distraction, but now he's under her orders. And she takes great comfort in knowing that the villainous Vordan will soon be facing her father's justice.
When Vordan exposes a secret her father has kept for years, Alosa and her crew find themselves in a deadly race with the feared Pirate King. Despite the danger, Alosa knows they will recover the treasure first . . . after all, she is the daughter of the Siren Queen.


Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem bírtam tovább. Fogalmam sincs, mikor fog megjelenni a könyv magyar nyelven, azonban nem tudtam ellenállni a kísértésnek. Érdekelt, hogyan fognak tovább zajlani Alosa és Riden kalandjai. Így hát belekezdtem a folytatásban, de az eredeti nyelven. Bevallom, egy picit meggyűlt a bajom az angol nyelvvel. Eléggé ellustultam az elmúlt hónapokban. Az angol sorozatokat eredeti nyelven néztem, de magyar felirattal. A nyelvkönyveket hanyagoltam és mindig a magyar nyelvű regényekért nyúltam. Ez meg is látszott, ugyanis gyakran kellett szótár után nyúlnom egy-egy sornál, mert nem értettem az adott szót, és így a mondat teljesen értelmetlenné vált számomra. Így kissé lassan ment az olvasás, viszont nem rontotta el a kedvemet. Sőt, ahogy haladtam a történettel, úgy kezdtem izgatottabbá válni. 
Már az első rész, A kalózkirály lánya is megragadott a történetével, mégis nekem jobban tetszett ez a kötet. Sokkal több izgalmat rejtegetett, mint azt vártam volna.


A történet eleje elég érdekesen kezdődött. Az első fejezetben Vordan búvó helyén találhattam magamat, ahol Alosa végre elégtételt vehetett a szigeten történtek miatt. Ennek köszönhetően a lány nemcsak az erejét mutatta meg, hanem azt is, hogy megállja a helyét kapitányként. Hiszen miután elhagyták a helyet, az új helyszín ezúttal az Ava-lee fedélzete volt, ahol sok mindenkivel megismerkedhettem Alosa által. A legénység többsége lányokból állt, de akadt egy-két erős férfi kéz is a hajón. Az egyik kedvenc karakterem a legénység közül a hat éves Roslyn volt, aki nemcsak aranyos kislányként mutatkozott, hanem kivette a részét a munkából. Ezek mellett mindig próbált a legénység teljes tagjává válni, és ennek érdekében Alosa kapitányt is meg akarta fűzni. Azonban ezek a kísérletek mindig kudarcba fulladtak, de a kis Roslyn lelkesedése nem hagyott alább. 
Az első részben már felbukkantak a Sorinda, a Niridia és a Madsy nevek is. Róluk csak egy-egy elejtett mondatot olvashattunk. Ebben a kötetben viszont többet meg tudhattunk a lányokról. Igaz, Sorinda még mindig az árnyékban bujkált, de elég sokszor kilépett a napfényre, hogy segítse kapitányát, akihez mindig is hűséges volt. Valamint, amikor Kearant kellett gatyába rázni, a lány rögtön ott termett és mindent megtett azért, hogy a férfi észhez térjen. Madsy a hajó orvosa összefoltozta azokat, akiknek szüksége volt rá. Ezek mellett nagyszerű barátja volt Alosanak. És remek kijelölt felügyelője Ridennek. Ha fel kellett vidítani Alosat, Madsyre lehetett számítani. Sokszor incselkedett vele, de néha - megválogatva a szavait - elmondta a saját álláspontját egy-egy vitatott témáról. Azonban, aki tényleg megmerte mondani a magáét a kapitánynak, az nem volt más, mint Niridia, aki Alosa helyettesének a szerepét töltötte be. Ő volt az a lány, aki bármikor szembe mert szállni a kapitánnyal és párszor durván kimondta a véleményét. Ha Alosanak kételyei támadtak, Niridiához bármikor odafordulhatott és tanácsot kérhetett tőle. Mindig ott volt mellette, s bármikor számíthatott helyettesére, hűséges jobb kezére a lány. 
 
Mi történik Alosa és Riden kapcsolatával a kötetben? Amikor befejeztem a regényt, a molyon végig böngésztem az adatlapjára írt véleményeket is. Sokan nem szerették, hogy visszamentek a kezdetekhez. Azonban nekem ez tetszett benne a legjobban. A könyv ugyanis nem változott nyáltengerré. Valamint Riden helyében én is kételkedtem volna a lányban, hiszen elárulta őt. S bár nem fogadtak örök hűséget egymásnak, mégis az első kötetben kezdett valami kialakulni közöttük, amit Alosa ezt akaratlanul romba döntött a küldetésével. Így újra odajutottak, ahol elkezdődött minden. Riden továbbra is játszott Alosa idegeivel, a lány pedig ugyanezt tette a fiúval. Szerettem a civódásaikat, hiszen ez vitt humort a történetben és nem engedte, hogy unatkozzak  olvasás közben. Bár, a könyvben történt események sem hagyták ezt. 


Tricia Levenseller eseménydús cselekményekkel lepett meg. Alosanak már nemcsak Ridennel kellett megküzdenie, hanem a saját apjával is, aki nem várt titkokat rejtegetett a rejtekhelyén. S amikor erre fény derült, egy világ omlott össze a lányban, mert egykor bízott az édesapjában és hitt benne. Ezért elárulta a kalózkirályt, ami miatt neki és az Ava-lee legénységének menekülnie kellett. Azonban nem ez volt az egyetlen veszély a számukra, amellyel szembe kellett nézniük. Ugyanis az útjuk során rengeteg szerencsétlenség történt velük: viharba kerültek, a hajójuk megsérült, elvesztették legénységük néhány tagját, szomjaztak. 
Ugyanakkor Alosanak nemcsak ezekkel a nehézségekkel kellett megküzdenie. Hiszen másik énje egyre kezdett felül kerekedni rajta, amikor vízhez ért. Olykor-olykor csak nagy erőfeszítések árán tudta szirén erejét visszaszorítani. Viszont itt jött a képbe Riden, aki segített Alosanak kordába tartani képességét. A fiú nagy hatással volt a lány emberi lényére, aminek köszönhetően Alosa észnél tudott maradni. 
A harmadik dolog, ami a lányt nyomasztotta az a lelkiismeretfurdalás és a gyász volt. Ugyanis ez a kalandjuk rengeteg áldozatot vitt magával. A legénységének fele elveszett, ami miatt magát hibáztatta. 

A duológia utolsó része számomra a legnagyszerűebben volt megalkotva. Pörgős, humoros és romantikus történetet olvashattam, ahonnan a fantasy elemek sem hiányozhattak. Az írónő néha kiszámíthatatlan és váratlan eseményekkel fűszerezte meg történetét. Hiszen az első részben csak megismerkedhettünk a szereplőkkel, illetve meg tudhattuk, mit tervez a tengerek rettenhetetlen kalózkirálya. A második kötetben azonban kiteljesedettek a tervei, csupán egyetlen dologra nem számított: hogy az egyetlen lánya áruló lesz. Így Alosa versenyt futott, vagyis inkább hajó versenyzett az apjával és az idővel is. Vajon melyikük ért először a Szirének szigetére? Ki szerezte meg a kincset? De a legfőbb kérdés szerintem mindenki számára: Alosa vajon találkozott az édesanyjával?
Nos, ezek mind-mind kiderülnek a történetből. Én csak ajánlani tudom a könyvet mindenki számára. 


Csillagok száma:


Kedvenc idézetek:

„My stomach drops at our salvation right ahead of us, our doom right behind us. We cannot have one without the other.”

„- How did we turn out the way we did when such horrible men raised us? - I wonder aloud.
- Because we are not our fathers. We saw what evil looked like, and we knew we wanted to be different.

„ - I have twenty-eight excellent girls aboard this ship, and their pasts have shaped them. Just as yours has shaped you. And every single one of them, down to little Roslyn, deserves your respect.”

1 megjegyzés: