2019. május 4., szombat

Szombati ajánló #02

Sziasztok!
Nagyon megcsúsztam ezzel a rovattal, de nem magyarázkodom. Ez az én hibám, hiszen nem nagyon tudom beosztani az időmet. Azonban most elhoztam a második ajánlót. Remélem, hogy valamelyik könyv felkelti a figyelmeteket, illetve ha már olvastátok valamelyiket, elmondjátok ti is a véleményeteket róla.
Szép hétvégét!
Csakegyolvasólány


1) Szabó Magda
Az ajtó
[Értékelés]

Fülszöveg:
Álmában ​nem, de életében egyszer kinyílik az ajtó az írónő előtt. Szeredás Emerenc ajtaja, amely mások számára örökre zárva marad. A megingathatatlan jellemű, erkölcséhez és hiedelmeihez tántoríthatatlanul ragaszkodó asszony házvezetőnőnek áll az írónőhöz, ám első perctől nyilvánvaló, hogy ő diktál. Gazdája megmérettetik, és nem találtatván könnyűnek, Emerenc nem csupán otthona, hanem lelke ajtaját is megnyitja előtte, ha csak résnyire is. Így sejlik fel Magyarország huszadik századi történelmének kulisszái előtt egy magára maradt nő tragikus, fordulatos sorsa. Vajon mit őrizget az idős asszony a hét lakatra zárt ajtó mögött?
Az ajtó a ki- és bezártság, a születés és a halál ősi jelképe. Állandó kettősség jellemzi a két főhős áhítatosan odaadó, máskor szinte gyűlölködő kapcsolatát is. A szeretet kapujában állnak. Sikerülhet-e végül beljebb vagy elengedni egymást? Az ajtó Szabó Magda talán legismertebb regénye: Szabó István forgatott belőle filmet, és 2015-ben felkerült a The New York Times sikerlistájára.

     Az egyik legkedvesebb regényem Szabó Magdától. Rengeteget tudnék áradozni a könyvről, de szerintem elmondanék mindent róla. Azt pedig nem szeretném, ugyanis ezt a regényt olvasni kell.
Emerence egy különleges és különc karakter. Mivel a filmet láttam először, ezért nem nagyon értettem a viselkedését. Azonban, mikor a könyvet olvastam, rájöttem a tetteinek miértjére. Az írónő, vagyis a másik fő karakter pedig azt mutatta, láttatta, amit az olvasó is csak el tudott képzelni Emerence-ről. A zárkózott nő, aki nem enged be senkit az életébe. 

2) Tavi Kata
Sulijegyzetek-sorozat
[Értékelés 1, Értékelés 2, Értékelés 3]

Fülszöveg:

1) Nyitótánc
Lilla imád táncolni, ezért alig várja az új gimit a tánccsoporttal, az új barátnőket, no meg a helyes fiúkat.
Csakhogy a szomszédba költözött nyáron a leghelyesebb srác, akit valaha látott… a kosaras Krisztián, aki úgy fest, mint egy rockisten.
A szülei szerint valaha ők barátok voltak, de akkor miért olyan elutasító Krisztián?
Mi zajlik a kosárcsapatban, miért marják egymást a fiúk, hol nyíltan, hol burkoltan? 
Tényleg a tehetség számít?
Mi történik a lányok között? Hogyan lehet barátságból csatározás, szeretetből irigység és gyűlölet? Forrong a lánycsapat!
Lilla nagyszájúan lavíroz az iskola nyüzsgő életében, barátságok és szerelmek között. 
Szurkol a meccseken, szenved a feleltetések alatt, és hol pörögve, hol valami másra vágyva éli a középiskolások mindennapi, ám mozgalmas életét. 
Vajon rátalál a boldogság?

2) Ballépések
Szeptember ​van és tanévnyitó, Lilla szorongva várja Krisztiánt. Nyár elején elcsattant egy csók, de azóta hiába vár folytatásra. Krisztián körül teljes a káosz, a rockistennek kinéző fiú elutasító Lillával és másokkal, sőt, a kosarazásban sem leli örömét.
Mi folyik a háttérben? Mit kavar a felbukkanó exbarátnő, Adrienn? Miért állít be Lilla bulijára és miért kezdenek verekedni a srácok?
Lilla éli a tánctagozat mindennapjait, de az iskolai órák és fellépések mellett nyitva tartja a szemét. Rájön, hogy Márk és Krisztián ellenséges viszonya mögött apró, múltbeli titkok rejlenek, és szuperkém barátnőivel akcióba lendül, hogy megtudja, mi az igazság. Ám Lillát meg mások figyelik, akik félreértik a fiúkkal folytatott barátságát, és mocskos pletykákat terjesztenek róla.
Vajon mit érez iránta Krisztián? És kit szeret Márk? 
Lilla keményen küzd, szenvedélyesen táncol, de néha elbukik. Lesz olyan fiú, aki erős karjával átöleli és az Élet nagy táncparkettjén igazi társa lesz?

3) Táncvarázs
Lilla és Krisztián egy párként kezdi a tizenegyedik évfolyamot a Duna-parti Gimnáziumban. A két szerelmes mindent megtesz, hogy semmi se rontsa el a boldogságukat, de mintha a szülők összeesküdtek volna ellenük, és amikor nem ők gördítenek akadályokat az útjukba, a baráti társaságban akad valami baj.
Vajon képes lesz Krisztián elviselni Lilla és Márk szoros barátságát? 
Sikerül Lillának megfejtenie Ákos szokatlan viselkedését?
Lilla az idei évben még komolyabban veszi a táncórákat, mert nagy a tét az év végi vizsgán. Most végképp kiderül, tényleg neki teremtették-e a színpadot. Krisztián pedig kosarasként olyan lehetőséget kap, amire nem is számított. 
Hogyan alakul Jázmin és Kristóf felettébb zűrös kapcsolata? 
Kibe szerelmes Gréta? És miért érzi Flóra egyedül magát? 
Lilla és Krisztián rájön, hogy csak egy csapatként szállhatnak szembe a nehézségekkel. De elég erős ehhez a szerelmük?

4) Szívkeringő
Lilla és Krisztián végzősök lettek a Duna-parti Gimnáziumban. Az tanévben egymást érik az izgalmas események: szalagavató, pályaválasztás, és vár rájuk a mumus,a rettegett érettségi vizsga is. A pár kapcsolata egyre komolyabbra fordul, de képesek lesznek kezelni a szerelem komolyabb kihívásait? Lilla válaszokat keres arra, ki ő, merre induljon a középiskola után, és hol a helye Krisztián életében.
A barátok mindennapjai sem könnyebbek. Vajon Márk elég erős, hogy szembenézzen az évek óta eltitkolt igazsággal? Gréta és Ákos meg tud birkózni azzal, hogy eltérnek a jövőbeli terveik? Jázmin és Kristóf feláldozná-e a szerelmet a tanulásért? Vajon Flóra örök magányra van ítélve?
Senkinek sem könnyű kiegyensúlyozottnak maradni, amikor ilyen nehéz döntéseket kell meghozni. Megvalósulhatnak az álmok, vágyak, szerelmek, amiket eddig kergettek? Egyáltalán ugyanarra vágynak még, amire régebben?

     Az ifjúsági könyveket leginkább azért olvasom, hogy kikapcsolódjak velük. Főleg azért, mert általában a szakkönyveket bújom a beadandók miatt és mindig jól jönnek, hogy egy kicsit könnyedebbet szeretnék olvasni.
Ezért is szeretem annyira ezt a könyvsorozatot. Ugyanis el tudja terelni a figyelmemet és meg is tud nevetetni. Lilla élete olyan, mint az enyém olt középiskolában. Apró-cseprő gondok, szerelmi problémák, barátok. Igaz, ami különbözik bennünk, az a „hobbink”, bár a lány esetében inkább hivatásnak mondanám.
A könyvsorozat Lilla 4 évét írja le hónapokra lebontva. Így ismerkedhettünk meg a lány szüleivel, barátaival, tánc iránti imádatával, a szomszédjaival és Krisztiánnal. Aki egy elég jelentős szerepet tölt be a lány életében. 
S amit még jobban szeretek ezekben a kötetekben: nem mindig Lilla gondolatait/napjait olvashatjuk. Néha más karakter is felbukkan a fejezetek során, hogy elmondja a történetét. 

3) Baráth Viktória
A főnök
[Értékelés]

Fülszöveg:
Valóban ​te irányítod a saját életedet? 
Ana Moreno békésen él Albuquerque leggazdagabb negyedében. Mindene megvan, amiről egy nő álmodhat: csodás ház, személyzet és egy milliomos vőlegény, akivel boldogan tervezgetik az esküvőjüket. A rózsaszín álomvilágnak azonban vége szakad, amikor egy este ismeretlenek elrabolják Anát. A lány ekkor döbben rá arra, hogy az élete mégsem volt olyan fényes és csillogó, mint ahogy azt gondolta. Fogvatartója válaszút elé állítja: ha életben akar maradni, meg kell tanulnia alkalmazkodni ahhoz a kegyetlen világhoz, amibe került. A titkok és csalódások hálójában őrlődve azonban arra még ő sem számít, hogy a bosszúvágy egy teljesen új emberré fogja átváltoztatni.
Hol a határ jó és rossz között? Mire lehet képes az ember, ha a bosszú hajtja? Vajon létezhetnek valódi érzelmek egy kegyetlen világban, vagy csak az érdek vezérli a tetteinket? Baráth Viktória, az Első tánc című nagy sikerű könyv szerzője ezúttal egy izgalmakban, érzelmekben és erotikában gazdag történetben mutatja be az alvilág rideg valóságát.


     Az első könyvem az írónőtől nem más volt, mint az Első tánc. Amikor elolvastam, megszerettem az írását és az első könyvét mindjárt a TOP10-es listámba soroltam. Ám eltelt néhány hónap és megjelent az új könyv. Mondanom sem kell, hogy A főnök rögtön kiütötte Baráth Viktória első írását. Már maga a fülszöveg is jobban tetszett, de amikor belekezdtem a regénybe onnantól nem volt megállás. Elvarázsolt és magába bolondított. Igaz, eleinte nem volt kedvencem Ana, az egyik főszereplő. Egy önző és nívós libának tartottam, aki ezek mellett még naiv is. Azonban, ahogy tovább zajlottak az események a történetben, minden megváltozott.
Kedvenc karakterem a regényből Ryan volt. Ő olt az egyetlen olyan szereplő, akiben nem csalódtam. Pont ilyen személyre számítottam, mint akit Viki megalkotott.
Azonban, ami elszomorított az a könyv vége volt. Remélem, hogy az írónő egyszer majd folytatja, mert egyszerűen nem végződhet így Ana és Ryan élete, kapcsolata!
De miért is ajánlom? Mert izgalmas, rengeteg váratlan fordulat van benne és szeretni való.  

4) Kelly Oram
Szívzűrterápia strébereknek
[Értékelés]

Fülszöveg:
Avery gyakorlatilag születése óta szerelmes a legjobb barátjába. Aidennek ugyan fogalma sincs erről, a lány mégis vígan tervezgeti közös jövőjüket. Egész addig, amíg a srác közli, hogy barátnője van… Mit lép erre a stréber Avery? Hát igazi kocka módjára a tudományba menekül: egy sor társadalmi kísérlettel akarja ­bebizonyítani, hogy az összetört szív csak akkor gyógyul be, ha az ember előbb túljut a gyász hét fázisán. Csakhogy a kivitelezéshez szüksége van egy független külső megfigyelőre — itt lép a képbe Aiden bátyja. A csöppet sem stréber Grayson olyan dolgokra veszi rá a gátlásos lányt, amiket korábban álmában sem mert volna megtenni. A suli alfahímje és a legnagyobb stréber egyre több időt tölt együtt — persze kizárólag a tudomány érdekében! —, és közben egy egészen új kísérlet veszi kezdetét…


     Ez a könyv abszolút kedvenc. Ha rossz kedvem van, esetleg olvasási válságban szenvedek, csak leveszem a polcról és olvasni kezdem. Ezek után teljesen bele tudok feledkezni. Avery élete kissé mókás, ugyan akkor olyan betegségben szenved, mint pár tini, esetleg felnőtt. Hiszen az életében nem nagyon történhetnek nagyobb változások, ugyanis pánikrohamot kap a kialakult helyzettől. Így az élete zökkenő mentes, míg egy szilveszteri estén legjobb barátja, Aiden fel nem borítja ezt a rendet és egy lovag fehér ló és szőke haj nélkül meg nem jelenik, hogy segítsen a lánynak.
Avery és Grayson kapcsolata innentől kezdve kezd érdekessé válni és viccessé. Mivel a könyvet két szemszögből olvashatjuk, ezért mind a kettőjük fejébe beleláthatunk. Végig követhetjük Avery és Grayson változását, gondolkodását. S végül a végkifejletséget a kapcsolatukban.

     Kelly Oram szerintem remek írónő. Ha jól emlékszem ez volt az első könyve, amit olvastam tőle. Szerintem elég érdekes témát választott a Szívzűrterápia strébereknek című művében. Hiszen a gyász hét fázisát dolgozta fel, noha Avery és a tudomány szempontjából.

5) Manon Fargetton
A lista duológia

Fülszöveg:

1) A lista
Két fiú – két lány. 
Nekik négyüknek sosem lett volna szabad találkozniuk. 
És most egymásra vannak utalva. 
Üldözik őket, az életükre törnek. 
De ki akar végezni velük és miért? 
Kinek fontos ennyire négy kamasz? 
Kik ők valójában? 
Le kell rántaniuk a leplet a titokról, csak úgy menthetik meg az életüket. 
Talán…

2) Szökevények éjszakája
„Ha ​kézbe vesszük a saját sorsunkat, mi is erőssé válunk. De ezt csak együtt érhetjük el. Mert együtt legyőzhetetlenek vagyunk.”
Három év telt el a Gólyák Klinika-beli végzetes éjszaka óta. 
Morgane és Izia egymástól távol, új személyazonosság alatt él. 
Samuel biológiai apja, Martin Klein professzor „nagyköveteként” médiasztárrá vált, és azt hiszi, Timothée-val együtt a lányok is meghaltak.
Amikor a még mindig szökésben lévő tudós egy tévéműsoron keresztül bejelenteni készül, ki finanszírozta az általa végrehajtott genetikai manipulációkat, Nathan, a meggyilkolt, de mesterséges intelligenciaként tovább élő barátjuk úgy dönt, ideje újra összehoznia a két lányt. 
Az események azonban váratlan fordulatot vesznek, a hibridek élete újra veszélybe kerül. És nem csak az övék. 
Kik ezek a csuklyások, akik túszul ejtik a műsor stábját és közönségét? 
Mi a céljuk? 
Hogy a saját és mások életét mentsék, a hibrideknek össze kell fogniuk. 
Kezdetét veszi egy lélegzetelállító versenyfutás az idővel, és egy megfoghatatlan ellenséggel… 
Sem csodálatot nem érdemelnek, sem azt, hogy féljenek tőlük. 
Ők csupán az élethez való jogukat követelik. 
És azt, hogy ugyanúgy rendelkezhessenek a jövőjükkel, mint bárki más.


     A listát először édesanyám olvasta el, hiába vette nekem. Egyszerűen nem volt semmi kedvem hozzá, igaz már egy ideje a kívánság listámon volt. Aztán, amikor nem volt kedvem semmi nyálas romantikához, belekezdtem. Eleinte nem nagyon kötött le, így több hétig hordoztam magammal hol haza, hol pedig a kollégiumba. Egyszerűen mindig más-más könyvbe kezdtem bele, de végül erőt vettem magamon és folytattam. Mikor beindultak az események, már nem tudtam letenni. Érdekes volt, hogy mindegyik gyerek szemszögéből olvashattunk egy-egy részt. Furcsa volt őket másnak tekinteni és az is, ahogy ezt ők feldolgozták. Egy idő után már csak azt vettem észre, hogy a szereplőkkel együtt izgulok, aztán vége lett. A folytatást pedig vártam.
Ami végül 2018-ban megjelent és egy éjszaka alatt kiolvastam, mert kíváncsi voltam a szereplők további történetére, életére. Azt hiszem nem csalódtam benne. Ugyan olyan izgalommal teli volt, mint az első része, bár egy kicsit romantikusabb. Ez a szál nem nagyon kellett volna bele, de így lezárult Morgana és Timothée szál, valamint Izia és Samuel kapcsolata is.
S bár volt az első résszel egy negatív élményem, mégis miért szeretem és ajánlom? Nos, szerintem, ha valaki belekezd, megérti. És hiába, hogy a vélemények megoszlanak, nekem tetszett a történet és ezt hamarosan (az időmtől, az egyetemtől és a kedvemtől függ, hogy mikor, szóval inkább a közeljövőben) értékelés formában is leírom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése