2019. március 11., hétfő

R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök

A könyv eredeti címe: Mennyei bűnök  (Riva nővérek 1.)
Eredeti megjelenésének az éve: 2018
Oldalszám: 416
Kiadó neve és helye: Álomgyár


Fülszöveg:
Kegyetlen ​titkok és szenvedélyes szerelem a 19. századi Rómában 1858-ban 
Rómában egy német hercegnő, Katharina, mocskos titkokról próbálja lerántani a leplet, de számtalan akadályba ütközik. 
Marco Fiore, a megkeseredett, hitehagyott, ópiumfüggő egyházi nyomozó kapja a lehetőséget, hogy felgöngyölítse a Sant'Ambrogio zárdában folyó kegyetlen, parázna játékokat. A bűnösök mind magas rangú egyházi személyek, akik saját és egymás érdekeit akár gyilkosságok árán is képesek megvédeni. A szálak a kolostor rendfőnöke, Maria Luisa nővér kezében futnak össze, akit senki nem mer megvádolni. 
Marco igyekszik rájönni a titok nyitjára, de tudja, egyedül kevés ehhez a feladathoz. Egy véletlen folytán találkozik a gyönyörű, de szorult helyzetben lévő Blancával, és ráveszi, hogy segítsen neki a nyomozásban. A lány jelentkezik a zárdába, hogy bizonyítékot szerezzen Maria Luisa nővér pokoli tevékenységére. 
A történetet valós események ihlették. 
R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal a 19. századi Rómába kalauzolja el az olvasókat. A regény gyilkosságról, összeesküvésről, gyalázatról, hazugságról és titkokról mesél. A sötét és mocskos tetteket csupán a szenvedélyes és tiszta szerelem története ellensúlyozza.


    Az első könyvem R. Kelényi Angelikától nem más volt, mint Az ártatlan trilógia első része, ami teljesen magával ragadott. Nemcsak azért, mert egy olyan világba kalauzolt el minket, ami tele volt titokkal, ármánnyal és igazsággal, hanem mert egy olyan háttér történetet választott, amit még senki sem mert egy regénybe foglalni. Emellett a cselekmények sokasága sem volt unalmas, száraz  esetleg lapos, mivel mindig próbálta valami furfangossággal, vagy pedig egy váratlan eseménnyel felkelteni az olvasó figyelmét. Azonban az sem elhanyagolható, hogy történelmi regényeit valós alapokra építette, ami még inkább lenyűgöző a számomra, ahogy az írónő írásmódja is. Akárhányszor kezembe fogom a könyveit nem tudom nem beleképzelni magamat a szereplők helyzetébe, sorsába. Ez így volt Fabricius Flóránál, Az ártatlan trilógia főszereplőjénél, és ahogy Blanco Rivánál is, aki a Riva nővérek könyvsorozat karaktere.

   Viszont mielőtt a szereplőkről mondanám el a véleményemet, térjünk ki először magára a történetre, ugyanis Angelika egy nem mindennapi alapötlettel lepte meg olvasóit. Az írónő - mint a fülszövegbe is olvasható - a 19. századi Rómába invitálja az olvasóit, ahol egy botrányos dolog történt Katharina német hercegnővel. Hogy leleplezze és megbüntesse azokat a személyeket, akik ezt tették vele, Giorgo Valentini atyához fordul. Valentini a nyomozás vezetésére egykori paptársát, Marco Fiore-t kéri meg. A férfi azonban ódzkodik ettől, hiszen az Isten házában töltött évei alatt rengeteget kellett csalódnia az egyházban. Így otthagyta a hitközösséget és a világi emberek életét kezdte el élni. Azonban mikor Katharina hercegnő elmeséli a neki a történetét, úgy dönt, hogy belevág a nyomozásba. Viszont először be kell jutnia a Sant'Ambrogio zárdába, ami nem egyszerű. Itt jön a képbe Blanca Riva, akinek az élete nem egy álom élet. Egyedül neveli két lánytestvérét, akik közül az egyik elég nagyravágyó és félrevezethető. Ezért, mikor összeveszik a családfenntartó nővérével, rögtön otthagyja őket és egy gazdag ember karjaiba fut. Blanca emiatt a lelkiismeretével küzd, amiért elkergette a húgát. Viszont egy idő után teljesen más köti le a figyelmét. Végül egy végzetes eset után ő és húga menekülni kényszerül. Ekkor találkozik Marco-val, Valentini atyával és Katharine német hercegnővel. Hogy mit lesz ezek után? Nos, nem szeretném lelőni a poént azoknak, akik még nem olvasták a könyvet.

          Mint már említettem, Angelika fantasztikus és lebilincselő történetet alkotott, de ez nem csak az alapötlet kidolgozottságának, hanem a karakterek háttereinek és személyiségeiknek kialakításának is köszönhető. Az egyik kedvenc szereplőm nem más, mint Blanca Riva. A történet során nagyra becsültem a lány és tiszteltem, amiért mindent feladott csak azért, hogy felnevelje a testvéreit. Bár a középső húga nem volt egy nagylelkű lány. Jobban érdekelték őt a partik és az idősebb férfiak, akikcsak úgy szórták a pénz. Ezért sem volt annyira hálás Blancának és nem tudta elfogadni a nővére „állását“. Hogy miért raktam idézőjelbe? Nos, az olyan tisztességes lányok, mint Blanca nem éppen erről a munkáról álmodtak. Bár olyan környezetbe lehetett, amit mindig is szeretett. Ugyanis Blanca oda volt a festésért.
Ezek ellenére a fiatalabbik húga úgy mond, rendes nevelést kapott. Iskolába járt, barátokat szerzett és semmit sem tudott a körülötte zajló bonyodalmakról. Viszont az ő világából kirángatja a hálátlan nővére, aki nagy perpatvart csapva otthagyja őket. Ezután Blanca és a húga, Leona élete megváltozik. Nem elég, hogy a lánynak idegeskednie kell a tékozló húga miatt, de ott van még a házi uruk is, aki már kezdetek óta megkeseríti Blanca életét. Először csak sarokba szorította, majd fogdozni kezdte, aztán gusztustalan ajánlatokat tett neki. Ezért sem ítélem el őt. Sok mindenen kellett keresztül mennie, és egyszer mindenkinél elszakad az a bizonyos húr. Blanca esetében így mutatkozott meg ez. Azonban a tetteinek következményei vannak, aminek a levét nemcsak az elkövetője szenvedett meg. Blancával együtt Leonának is menekülni kellett a múltja elől.
     Bár Marco múltja nem volt ennyire zűrös, mégis sok mindent megélt. Egy időben vatikáni nyomozó volt, de a sok szörnyűség miatt, ami körülvette őt, elpártolt az egyháztól. Ezután egy teljesen más életet kezdett el élni. Felhagyott a papi élettel és egyszerű emberként élte tovább az életét. Az ő karakterét nem is ezért szerettem, hanem a ravaszsága miatt, illetve, hogy minden helyzetből ki tudta vágni magát. Ezek mellett megértő és jószándékú ember volt, bár ezt furcsán mutatta ki szerintem. Viszont felismerte a veszélyt és az ártatlanokat, bár Blanca esetében eleinte téves következményeket vont le. De ki hibáztatja őt?
     Valetini atyában pedig egy remek papot és barátot ismerhettem meg. Remek megérzései voltak és Marco bármikor számíthatott rá. Sajnálom, hogy csak a háttérben mozgott, de ez így volt jó. Hiszen mindig kell a történetben egy olyan szereplő, aki titokban vagy az árnyékból segíti a főhősöket.


Összeségében a történet tényleg varázslatos és lenyűgöző volt. Már a tény, hogy történelmi regény, rögtön magával ragadott. Az még jobban tetszett, hogy az írónő nem vágott bele a közepébe, hanem szépen lassan felépítette a történetet. Megismerkedhettünk Blanca életével, munkájával, hobbijával, valamint az életében felbukkanó emberekkel is, akik  pozitív vagy negatív érzéseket váltottak ki belőlünk az olvasás során. Marcoról is többet tudhattunk meg, mint például mi történt vele az évekkel ezelőtt, amiért otthagyta az egyházat. Ám érzem, hogy még valamit eltitkol az olvasók elől. Remélem, hogy a következő könyvben ez kiderül. 
Az, hogy kicsit furcsán lett vége az első résznek. Nos, lehet páran úgy gondolják, hogy marketing fogás miatt. Azonban szerintem ezt itt kellett abbahagyni. Hiszen van egy olyan érzésem, hogy sok minden fog még történni Blancával abban zárdába, ami ennek csak a kezdete volt.


Csillagok száma:


Általam olvasott/kedvelt blogok, ahol további véleményeket olvashattok a könyvről:
   
Barbi: Kitablar
Niitaa: Niitaabell Világa
Niki: Nikii Blog
Lizzyke: Lizzyke olvasó kuckója


Fülszöveg:
1860. ​Róma. 
Blanca egy gazdag, nápolyi kereskedő lányaként, álnéven – életét kockáztatva – nyer felvételt a Sant'Ambrogio zárdába. 
Marco Fiore, a volt vatikáni nyomozó azzal bízza meg, hogy szerezzen bizonyítékot Maria Luisa zárdafőnöknő gyalázatos tetteire. 
Blancának nincs más választása, a tét a szabadsága és a húga jövője. 
Miközben a lány elviseli a megaláztatásokat, a zaklatásokat, a testi és lelki kínokat is a küldetés érdekében, Marco igyekszik a Vatikán magas rangú hivatalnokairól lerántani a leplet. 
Nyomozásuk során olyan mocskos titkokra derül fény, melyeket korábban a sokat megélt Fiore is elképzelhetetlennek tartott. 
Mire képes egy meggyötört, fiatal nő, ha szembekerül a sátáni kegyetlenséggel? 
Vajon születhet-e szerelem a Gonosz árnyékában? 

A történetet valós események ihlették. 

R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal a 19. századi Rómába kalauzolja el az olvasókat. 
A regény gyilkosságról, összeesküvésről, gyalázatról, hazugságról és titkokról mesél. A sötét és mocskos tetteket csupán a szenvedélyes és tiszta szerelem története ellensúlyozza.


Könyvpremier: MÁRCIUS 30.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése