2018. január 20., szombat

Könyvek/blogolás és én #01

Sziasztok!
Tudom, régen jelentkeztem már. Kicsit besűrűsödtek a dolgok, viszont a visszatérésem nem egy értékeléssel "ünneplem", hanem az új rovat első bejegyzésével. Hogy mi is lesz a címe? Nos, mint a bejegyzés elnevezését is látjátok: Könyvek/blogolás és én
Miről is szól?
RÓLAM, RÓLAD vagyis RÓLUNK.
Mi a célja?
Elmesélni az első könyv élményünket, hogyan folytattuk utána, és miért is szeretünk annyira olvasni. Valamint, hogy minél több könyves bloggerinát megismerhessünk. Hogy válaszokat kapjunk eddig magunkban feltett kérdések: Miért kezdte? Mit akar elérni vele? Mik a tervei a bloggal? 
Természetesen nemcsak rájuk vagyok kíváncsi, hanem mindenkire. Ezért, akinek van kedve nyugodtan írj le nekem az első könyves élményét, miben változott az ízlése az idők során, milyen műfajt szeret olvasni. Akár emailen: csakegyolvasolany@gmail.com, akár a molyon Csakegyolvasólány néven megtaláltok. Lehet névtelenül, akár névvel. 
Mesékkel, aprócska történetekkel nagyjából három-négy évesen találkozhattam esti mese gyanánt, amit mindig kikönyörögtünk a nővéremmel a szüleinktől. Hol anyukám, hol apukám olvasott fel lefekvés előtt egy-két, néha három mesét is. Akkoriban mindig is szerettem, ha valaki felolvasott (mivelhogy én - ugye bár - nem ismertem még a betűket sem). Mindig megnyugtatott és felvidított. Aztán, ahogy teltek az évek, úgy abbamaradt a mesélés, mivel nővérem már tudott olvasni, engem pedig nem érdekeltek a könyvek csak a televízióban látott, nézett mesék. A legtöbb szabadidőmet ott töltöttem.
A változás körülbelül nyolc éves koromban történhetett. Épp azt hiszem téli szünetünk volt az iskolában. Ismét – tanulást és minden egyéb dolgot elhanyagolva – a TV előtt ültem, de semmi érdekeset nem találtam. Így anyukám megelégelve a távirányítóval való játszadozásomat, elvette tőlem és helyette egy könyvet nyomott a kezembe: „Látom, milyen jól mulatsz. Tessék, olvasd el.” Először furcsán néztem rá, hiszen kicsit elnyűtt volt. Mint később kiderült ez volt a kedvenc könyve gyerekkorában és elég sokszor fellapozta, sőt a mai napig fel is üti ennek a könyvnek a fedelét.
Először nem volt ínyemre a könyvolvasás, de azért belekezdtem és megtört a jég. Csak úgy faltam Arkagyij P. Gajdar: Timur és csapata c. történetének sorait. Egyszerűen lenyűgözött már akkor is. Igaz, nem nagyon értettem a lényegét, csupán az maradt meg benne, hogy a könyvben lévő gyerekek milyen jól szórakoztak. Végül, miután kiolvastam, elkezdtem magam keresni a számomra érdekes könyveket. Először mesekönyvek jöttek, aztán egy-két ifjúsági regény, a komolyabbak közül pedig az egyik kötelező olvasmány Móra Ferenc: A Pál utcai fiúk c. regénye (hogy őszinte legyek a kötelezők közül körülbelül négyet olvastam el az általános iskolában: A Pál utcai fiúk, Az arany ember, Édes Anna és az Árvácska). Utána bekerültem a „vámpír világ” bűvkörébe és onnantól kezdve csak ebben a témába tartozó könyveket voltam hajlandó olvasni. Aztán – családom nagy örömére – két vagy három év után ebből is kiábrándultam és újra az ifjúsági könyvek felé kezdtem közelebb kerülni. Ma már úgy mond „mindenevő/olvasó” vagyok, bár szívem inkább a romantikus és a fantasy könyvek felé húz. De szívesen olvasok más témájú könyveket is.

Abszolút kedvencek: Az első helyen még mindig Arkagyij P. Gajdar: Timur és csapata áll, de azóta gyarapodott a TOP kedvencek listája.
Néhány közülük:
Kelly Oram – Cinder és Ella
Kelly Oram – Szívzűrterápia strébereknek
Kelly Oram – Csókelvonó kockáknak
Tavi Kata – Sulijegyzetek könyvsorozata
Jennifer Salvator Doktorski - Lángra lobbant nyár
Kresley Cole – Méreghercegnő
Maria V. Snyder – Méregtan
Leiner Laura - Bexi könyvsorozata
Rick Riordan – Percy Jackson és az olimposziak könyvsorozata
Maya Banks – KGI könyvsorozata
On Sai – Apa, randizhatok egy lovaggal?
Leigh Bardugo – Árnyék és csont
Anne L. Green – Törékeny vonzerő
Baráth Viktória – A főnök
Penelope Ward – Legdrágább mostohabátyám
Colleen Hoover – Egy nap talán
J. M. Darhower – Mindörökké
Julia Lewis Thomson – Többek könyvsorozata
Elle Kennedy – Off-Campus könyvsorozata

És még sorolhatnám napestig.

Én és a blogolás: Inkább kedvtelésből kezdtem el, és azért is, hogy megosszam a véleményemet másokkal, aki vagy ugyanazon, vagy pedig teljesen álláspontjuk van a könyvekről. Számomra ez hobbi és szabadidő kitöltés. Sajnos, ez gyakran azonban háttérbe szorul (látszik is a blog aktivitásán), ugyanis a munka és az egyetem mellett egyszerűen nincs kedvem és idegzetem (igen, igen, jól olvassátok….bár az időt is mondhatnám, de inkább a valós okokat árulom el) leülni a gép elé és megírni egy-egy értékelést. Inkább sorozatozom, a beadandóimat csinálom, tanulok vagy olvasok. Azonban, ettől az évtől igyekszem változtatni a helyzeten, ami lássuk be, nem megy, viszont igyekezni fogok. Ugyanis szívesen csinálom. Számomra, mint említettem, ez kikapcsolódást jelent.

Kedvenc könyves oldalaim: Ebből is számos oldal van, amit szívesen olvasgatok, mint például:
Barby – Kitablar
Niitaa – Niitaabell Világa
Bea és ZsófiKönyvutca
Levandra és SolBookhunters
AniTiger – Hagyjatok!Olvasok!
vikcs - Könyvmánia