2017. április 4., kedd

Leigh Bardugo: Árnyék és csont

Fülszöveg:
Alina ​Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek. Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából.. . Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Kom úr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát. A cári udvar fényűző forgatagában sokan Kom úr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Dönteni kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja mentheti meg… hogy Alina megmenthesse a jövőt.

Értékelés:
Nem is tudom, hol kezdjem. Ez a könyv valami fantasztikus volt. Amennyire féltem belekezdeni, annyira nem akartam letenni a kezemből. Maga a történetben lévő világ annyira fantasztikusan, néhol pedig rémisztően volt megírva, hogy magam néha odavágytam vagy pedig elszörnyedtem. Úgyhogy nem is csodálkoztam, amikor Alina Starkova annyira félt a Zónán való áthaladáskor. És ez a pánik nem is volt alaptalan, ugyanis rettenetes lények vártak rájuk a sötétségben. Hogy mik voltak ezek? Ezeket a lényeket volkráknak hívták, akiket én inkább úgy képzeltem el, mint a legveszélyesebb Pterodactylusok lennének.
Hogy mik történnek ezután?
A leghihetetlenebb dolgok, amiket valaha is képzeltem volna. Igaz, a könyv címkéje között ott szerepel a fantasy (pontosabban high fantasy), amitől nem is vártam más, de ez akkor is lenyűgözött engem. Maga a történet izgalmas volt. Rengeteg vár és meglepő cselekményszál volt benne. Az könyv olvasásakor számos idegen szavakkal is szembetalálhatjuk magunkban, mint például a grisák,  a korpolálók, étherálok, matyeriálok vagy az opricsnyikok, akiknek meg van a maguk szerepe is.
Kik a főszereplők és honnan ismerik egymást?
A történet eleje E/3-ban kezdődik, ahol megismerhetjük Alina Starkovát és Maljen Orecevet, a két főszereplőt kisgyermekként. Meg tudhajuk, hogy mi történt velük, illetve a családjukkal. Ezután Alina szemszögéből olvashatjuk tovább a könyvet. Eltelt pár év és új helyszínek bukkannak fel. Mal és Alina még mindig jó barátok, de eltávolodtak egymástól. Vagyis a lány leginkább ezt érzi. Hiszen a fiú már nem az, akivel eddig élt, akit megismert. Malnak ugyanis Alinán kívül más barátai is vannak, illetve idegen lányokkal hetyeg, ami miatt Alina rosszul érzi magát. A lány élete ugyanis nem izgalmas ennyire. Viszont a Zónaban történő események miatt Alina eddigi mindennapjai fenekestül felfordul. Elszakad unalmas mindennapjaitól és egy olyan világba csöppen, és olyan emberekkel találkozik, akik hasonlóak hozzá. És ezek a pillanatok, ahol nem nagyon kedveltem őt. Nem tudom miért, de az ottani énje kevésbé volt szimpatikus. Igaz, ott is próbálta tartani a kapcsolatot Mallal és vágyott is utána, de könnyen beleesett az Éjúr csapdájába.Viszont Baghra segítségének köszönhetően hamar rájött az igazságra, így időben szabadult meg attól a helytől.
Malt a kezdetektől megszerettem. Tény, voltak hibái, amik talán negatív fénybe tüntethette volna fel őt, de az én szemembe nem tudta. Hűséges barátja volt Alinának, amíg együtt voltak a lány mindig számíthatott rá. A Zónában is inkább őt védte, nem is foglalkozott mással. Ezért is sajnálom, hogy csak Alina szemével láthattam/olvashattam a történetet, ugyanis kíváncsi vagyok, hogy Mal hogyan élte meg a lány nélküli napokat. Azonban a könyv vége felé ismét felbukkant, aminek örültem. És innentől kezdve újabb izgalmak és kalandok történnek a párral.
Éjúrt, Zsenyát és a többi grisát, valamint Ravkában élő szolgákat, embereket pozitív személyeknek tűntette fel az írónő. Lehet, hogy valakik azok is voltak, de ezek a szereplőket nem igazán szerettem. Sőt, elég gyanúsak is voltak nekem, főleg az Éjúr, de nem tudtam meg magyarázni, mi ennek az oka. S mikor Baghra végül lerántotta a leplet a férfiról, már teljesen megértettem, hogy miért nem lopta magát be a szívembe.

ÖSSZESÍTVE:
Új kedvencet avathattam fel, mert valóban oda voltam a könyv minden soráért. A leírások csodálatosak voltak, a szereplők pedig elképzelhetőek. Az érzelmek azt tükrözték, amit az írónő sugallni akart az olvasókkal. 
A molyos címkék között ennél a könyvnél ott szerepelt a romantikus felirat is. Azonban nem volt benne semmi nyáltól csöpögő rész. Nem azt mondom, hogy semmi romantikus nem volt benne, de a történet inkább arról, hogy milyen is az a világ, ahová Alina akaratlanul is belekerült. És ez tetszett benne. S bár szeretem a romantikus könyveket, de jól esett, hogy nem a két főszereplő szerelmi élete volt a főszál. 

Csillagok száma:

Kedvenc idézet:
– Azt hiszem a gyerekek mindig is sokkal könnyebben kijönnek egymással.

– Csukd már be a szádat! Úgy tátogsz, mint egy ponty.  
Ugyan a számat sikerült becsukni, ám ettől még továbbra is guvadó szemekkel forogtam körbe. Annak idején már a nagyherceg könyvtára is lenyűgözött, pedig az a gyűjtemény valósággal eltörpült az itt felhalmozott rengeteg könyv mellett.

A hasonlók vonzzák egymást.

„- Abban a pillanatban valóban boldog voltam. Mal, én nem hasonlítok rád. Sosem tudtam olyan könnyedén beilleszkedni az emberek közé, mint te. Igazából soha nem tartoztam sehová sem. 
 – Hozzám tartoztál – felelte halkan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése