2017. február 26., vasárnap

Clélie Avit: Itt vagyok

Fülszöveg:
Elsa nem érez hideget, szomjúságot, éhséget. Egy hegymászó baleset után kómába zuhanva, hónapok óta érzéketlenül fekszik egy kórházi ágyon. Illetve nem teljesen érzéketlenül.
Hall.  
Csak ezt senki sem tudja.  
Thibault az édesanyját kíséri be a kórházba az öccséhez, ő viszont nem hajlandó bemenni hozzá. Neheztel rá a halálos balesetet miatt, amit okozott. A kórházban bolyongva véletlenül Elsa szobájába téved. Ahová ettől kezdve rendszeresen visszatér…

Értékelés:
Miért kellett befejeződnie? Miért így? 
Igen, sikerült elolvasnom a könyvet, és meg kell, hogy mondjam, valami fantaszikus, lenyűgüző és szomorú volt egyben. Az egész történetből áradt a kétségbeesés, a bánat, a küzdés, a szeretett és a szerelem érzése.
Elsa Bilier egy átlagos lány, kinek szenvedélye a hegymászás és rajong a gleccserekért. Ám ez az időtöltés lesz a végzete, ugyanis egy lavina miatt elveszti az eszméletét és kómába kerül. Innentől kezdve csak vegetál. Viszont mielőtt valaki azt hinné, hogy ettől fogva unalmassá válik a történet az nagyon is téved. Ugyanis Elsa él és gondolkodik. Igaz, csak saját magával tudja megosztani a nézeteit, mivel nem tudja, hogyan ébredhetne fel. Hallja a hangokat, de nem érez. Érti a látogatói szavait, érti a könyörgéseiket, de nem tud válaszolni. Érdekes volt egy kómában lévő lány/nő gondolatait olvasni, illetve azt, hogyan éli meg ő ezt az időt. Mindig is érdekelt, hogy ilyenkor mi játszódhat le az emberben, s ezt Clélie Avit megmutatta.
Elsát nem mondanám annak a törékeny látnak, inkább a célra törő jelző sokkal jobban illik hozzá. Elérte, amit akart, bár ennek áldozata lett.
A könyv másik szereplője nem más, mint Thibault Gramont. Szokatlan, mégis ritka. A név eredetileg német származású és bátor embert jelent. De ki is ő a történetben? Milyen valójában? Nos, Thibault az, aki lát, hall és érez mindent. Egy tévedés miatt került az 52-es szobába, ahol meglátott egy alvó lányt. Vagyis egy ideig azt hitte, hogy az ott lévő beteg csak alszik, ám mikor meglátta a lány kórlapját rájött, hogy tévedett. Hiszen azon a papíron nem más állt, minthogy kóma. Igen, Thibault nem más szobájába nyitott be, mint Elsáéba, hogy elmeneküljön anya és az öcse elől, aki ittasan elütött két lányt, s akik a baleset során meghaltak. A fiatal férfi ezt nem tudta megbocsátani testvérének, Sylviannak, ez miatt pedig nem is akarta őt látni. Azonban ennek az eset köszönheti Thibault, hogy „megismerhette” Elsát, s ettől fogva mindig visszajárt hozzá. Hogy mi vonzotta őt annyira a lányhoz? Talán az a csend, ami belengte a kórházi szobát, és ahol álomra hajthatta a fejét. Vagy esetleg egy láthatatlan kötél, ami akaratlanul is húzta Elsához. 
Thibault jellemét nem is tudom mihez tudnám kötni. Egy részről makacsnak mondanám, hiszen nem tágít fogadalmától, miszerint nem látogatja meg testvérét, másrészről van egy gyengébb oldala. Ez Elsánál és a keresztlányánál, Claránál, valaszint Juliennél és Gaëlle-nál lehet látni. 

A történet komoly témáról szól. Egy kómában lévő lány minden napjairól, valamint egy olyan fiú életéről, aki beleszeretett ebbe a lányba, amire bár csak a könyv vége felé derül fény, de az olvasó már érezheti olvasás közben. Láthatjuk, hogy a szülők hogyan viselik lányuk elvesztését, illetve a dilemmájukat, miképpen le-e kapcsolják Elsát a gépekről. A lány segítségével kihallgathattuk az orvosok viselkedését. Egy rezidens együttérzését, illetve egy főorvos véleményét, amivel személy szerint kihívta az ellenszenvemet.


KEDVENC RÉSZEK:
- Elsa kóma alatti monológjai
- az összes Thibault szemszög
- Julien és Thibault barátsága
- a pici Clarával töltött pillanatok
- az utolsó fejezet

ÖSSZESÍTVE:
Nagyon, de nagyon tetszett. Ha most elkezdeném mesélni, mindent kifecsegnék. Azonban egy valami nem tetszett, hogy vége lett. Ennyi? Nem lesz folytatás? Pedig annyira kíváncsi lennék, hogy a kóma után hogyan viselkedik Elsa, vagy mi lesz Thibaulttal és vele. 

Csillagok száma:

Kedvenc idézet:
Ahhoz az egész könyvet be kellene gépelnem. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése