2017. február 25., szombat

Cassandra Clare: A hercegnő

Fülszöveg:
Tessa ​Graynek boldognak kellene lennie – hiszen minden menyasszony boldog, nem? Csakhogy miközben az esküvőjére készül, egyre több árny vetül a londoni Intézet árnyvadászaira. Új démon bukkan fel, akit vér és titkok fűznek Mortmainhez; ahhoz a férfihoz, aki könyörtelen automatonjai, a pokoli szerkezetek segítségével az árnyvadászok elpusztítására törekszik. Mortmainnek már csak egyetlen dologra van szüksége, hogy megvalósítsa a tervét.
Tessára.
Charlotte Branwell, az Intézet vezetője elkeseredetten igyekszik felkutatni Mortmaint, mielőtt a férfi lecsap. Jem és Will, a két Tessa szívéért versengő fiú mindent megtenne, hogy megmentsék a lányt. Mert bár Jem eljegyezte a lányt, Will még mindig szerelmes belé.
Egy haldokló árnyvadász utolsó szavai elvezethetik Tessát és a barátait Mortmainhez, de a kis csapat egyedül nem veheti fel a harcot, a nagy hatalmú konzul pedig kételkedik a veszély valódiságában. A szövetségeseik által cserben hagyott árnyvadászok csapdában találják magukat, amikor Mortmain ráteszi a kezét a Jemet életben tartó orvosságra. Miközben legjobb barátja a halál kapujában van, Willnek mindent kockára kell tennie, hogy megmentse a lányt, akit mind a ketten szeretnek.
Hogy időt nyerjenek Will számára, Magnus Bane, a boszorkánymester és Henry Blackwell megalkotnak egy eszközt, ami segíthet Mortmain legyőzésében.
Miközben a többiek Tessa és az árnyvadászok jövőjének megmentésén munkálkodnak, a lány ráébred, hogy valódi természete példátlan hatalmat biztosít neki, így valójában egyedül ő húzhatja ki saját magát a csávából. De mit tehet egy magányos lány egy hadsereg ellen, még ha angyalok erejét is állíthatja csatasorba?

Értékelés:
Most már tudom, miért szeretem ennyire ezt a sorozatot. Annyi mindent történt benne, s amit eddig nem értettem a Végzet ereklyéi sorozatban, arra most fény derült.
A Pokoli szerkezetek utolsó kötete elég érdekesen kezdődött. Először is megismerkedhettünk Aloysius Starkweather unokájával, aki egy jeles alkalmon vett rész. Igaz, szomorúan végződött. Nem is értettem, hogy ez most hogyan jött ide, ezért tovább olvastam a történetet. A következő múltbéli esemény Will és Jem első találkozásáról szólt. Will már akkor is egy mogorva, nemtörődöm srác volt, azonban James Carstairs megtörte a jeget. Ettől a pillanattól kezdve barátok lettek.
A történetek ezek után a jelenbe játszódik. Innentől több részre osztanám a könyvet.
Az első Tessa és Jem kapcsolata, amit az írónő csodálatosnak írja le. A szerelmesek között nincs semmi viszály, boldogok. Ám egy valami beárnyékolja az idilli pillanatokat, ez pedig nem más, mint Jem betegsége.
A második az a testvérek közötti hűség, tisztelet és viselkedés. Cassandra két testvér párt is elénk állít. Gideon - Gabriel Lightwood páros kevésbé bonyolult. Egy részről ott van egy kis tüske Gabriel szívében, hiszen a bátyja elhagyta őket. A fiatal Lightwood fiú (Gabriel) az apjával maradt és az ő nézeteit követte. Másrészről viszont mindent megtett volna Gideonért, ahogy a bátyja ő érte is. A történet során támogatták egymás és harc során mindig számíthattak egymásra. A nehéz esett - szerintem - Will - Cecily kettőse volt. Hiszen eddig csak Willtől hallhattunk a lányról, ám A herceg című kötet epilógusának legvégén felbukkan a lány. Will innentől kezdve megváltozik, ugyanis múltjának egy része ismét jelen van az életében. Cecily-nek, mint kiderült, komoly indítéka volt, hogy felkeresse az intézetet. Haza szeretette volna vinni Willt, ám ez a terve kudarcba fulladt. Mivelhogy időközben rájött, hogy miért is olyan fontos bátyja számára ez a hely, illetve, hogy ő mit akar igazán. Hogy javult-e a Herondale testvér pár kapcsolata? Nos, ez inkább egy idézettel válaszolnám meg:

„-  Akkor megegyeztünk. Gabrielnek találkoznia kell anyával és  apával. - Cecily Henryhez fordult. — Készen áll a portál?  
Tessa közelebb hajolt Willhez. - Imádom, ahogy lerendez - súgta. -  Szórakoztató. ”

A harmadik a harcok. Ebben a részben több izgalomra lehet számítani, mivel ez a befejező rész, és mint ismerjük Cassandrát, nem szereti az elvaratlan szállakat. Az első harc nem mással történik a könyv elején, mint Benedict Lightwooddal. Hogy miért és mi lett a férfi sorsa? Nos, nem szeretném elárulni. Legyen meglepetés azoknak, akik még nem olvasták a kötetet. Másfelől viszont ismét megjelenik Mortmain és az ő teretményei.
A Charlotte harca Josiah Wayland konzullal. Igen, az az „áldott, jó lelkű” Wayland kozul bácsi kimutatja a foga fehérjét. Mindáron el akarja távolítani Charlotte-t a londoni intézet éléről és ennek eléréséért semmitől sem retten meg. Na, de nem kell rosszra gondolni! Nem szövetkezik Mortmainnel. Nem, ennél sokkal alattomosabb tervet eszelt ki. Viszont elképzelése nem valósul meg. Hogy miért? Erre a kérdésre csak a könyvben találtok választ.
Az ötödik Sophie és Gideon szerelmi szála. Ami nagyon aranyos és kicsit vicces is, főleg a fiú próbálkozásai a könyv elején; például a pogácsás eset. Valamint Cecily és Gabriel közötti kapcsolat kialakulása. Érdekes, ahogy a fiú folyamatosan hasonlítja össze Willt és a húgát, végül csak is Cecilyre tud gondolni. Illetve Cecy felvetései sem hanyagolhatóak, miközben Gabrielre gondol.
És direkt hagytam végére a Jem-Tessa-Will szálat, ami a számomra a hatodik részt képezi. De hogy is van ez? Will ellökte magától a lányt az átok miatt, Tessa pedig úgy mond Jem karjaiban kapott vigasztalást és egy társat. Ám kicsit bonyolult kapcsolat. Will szereti a lányt, ahogy Jem is. Tessa viszont mindkét fiú szereti, mégis Jemnek mondott igent a leánykéréskor. S ezek után Will bevallja valódi érzelmeit, a lány ellöki magától.
Ebben a részben sincs másképp, Will és Tessa hűvösen, mégis udvariasan viselkednek egymással. Mégis Jem képes összehozni kettőjüket, ugyanis a két fiatal a beteg Jamesért bármit megtesznek. Csakhogy a jég kettőjük közül akkor kezd megtörni, amikor Jem eltűnik a képből. Will és Tessa megadja magát az érzelmeiknek és egymás karjaiba találnak megnyugvást.

KEDVENC RÉSZEK:
- Will és Jem beszélgetése a fiú betegágyánál. 
- Will vallomása Tessa iránti érzelmeiről parabataiának.
- Will útja Cadair Idris felé
- Tessa kilétének titka
- Tessa és Will beszélegetése 
- Az automatonok elleni küzdelem
- Zakariás testvér kilétének felfedése (Jem előkerülése)
- Tessa és Jem, valamint Will és egykori parabataiának beszélgetése
- Sophie felemelkedése és a lánykérés
- az Epilógus

ÖSSZESÍTVE:
Méltó lezárást kapott a sorozat. Minden volt benne, ami kellett: romantika, akció, tragikus események. Cassandra Clare egy pillanatra sem hagyta unatkozni az olvasót. Bár, egy valamihez tényleg nagy erőt kellett vennem, és az az Epilógus elolvasása. Mindig is Will - Tessa pároshoz vonzódtam, s bár aranyos volt Tessa és Jem együtt, mégsem voltak kedvenceim. Viszont tetszett, ahogy a félig boszorkánymester, félig árnyvadász lány visszaemlékezett Willel töltött utolsó perceire, óráira, és ezáltal az olvasó is betekintést nyerhetett közös életükbe. 

Csillagok száma:

Kedvenc idézetek:
 - Apa... - hebegte Gabriel. - Apa féreg.

Gondolom, nem lehetne... - szakította meg a fiú szavait követő  csendet Henry. - Hm, rátaposni? ”

 - Gyere hozzám, Tess! Gyere hozzám,  legyél Tessa Herondale! De legyél akár Tessa Gray, vagy bármi, amit  szeretnél, csak gyere hozzám, maradj velem, és soha ne hagyj el, mert  nem akarok már egyetlen napot sem leélni az életemből nélküled. ”

 Will szélesen elvigyorodott. - Ó, hogy ő? Ez itt Cecily... barátja, Mr.  Gabriel Lightvödör.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése