2017. február 19., vasárnap

Cassandra Clare: A herceg

Fülszöveg:
A Viktória korabeli London mágiával átszőtt alvilágában Tessa Gray végre biztonságban érezheti magát az árnyvadászok körében. Ez a biztonság azonban múlandónak bizonyul: a Klávé szakadár tagjai terveket szőnek Charlotte leváltására az Intézet éléről. Ha Charlotte elveszti a pozícióját, Tessa az utcára kerül, és könnyű zsákmánya lesz a titokzatos Magiszternek, aki saját sötét céljai érdekében akarja felhasználni Tessa képességeit.

Értékelés:
   Nem is tudom, hogy mit mondjak erről a könyvről. Már az első része is belopta magát a szívembe, de ez a kötet valami fantasztikus volt. Igaz, inkább a romantikára hajaz, mint a harcra, de ennek a résznek köszönhetően sok mindenre fény derült. De ne szaladjunk ennyire előre!
A szereplők ugyanazok, mint az előző részbe, pár újabb szereplőkkel kiegészítve. Itt vannak például Agatha és Thomas helyett az új személyzet, vagy például Gabriel Lightwood és a bátyja, Gideon. Bár az előbbi nem igazán új karakter, hiszen Az angyalban is felbukkant már, de ebben a részben több szerepet kapott. Azonban térjünk ki egy kicsit az első részben megismert szereplőkre. Itt van például Will Herondale, akinek intézetbe való kerüléséről nem sokat tudhattunk meg. Viszont a történet során megismerhettük könyvimádó énjét, illetve azt  magabiztosságát, amit mindig is szerettem benne. Ebben a részben azonban egy újabb Will bukkan elő. Ez akkor történik meg, amikor kitudódik Will titka a fiú és az olvasó számára is. S innentől kezdve a magabiztos, nem törődöm ifjúból egy szenvedő személlyé válik.
Aztán ott van Jem, Will parabataia, akit egy kedves, nyugodt, segítőkész karakternek mutatott be az írónő. Most azonban meglepődtem egy-két kirohanásán és a rajta megjelenő őrületen. Olykor elég rémisztővé vált.
Tessa maradt az, aki előző részben. Igaz, néhány titkára fény derült, de maradt az az ártatlan lány, mint aki volt.

A történet nem akadt meg romantikus vonalon, bár hatalmas összecsapások nem történtek. Mortmain nem bukkant fel, ezzel ellentétben Nathaniel - nagy sajnálatomra - ismét szerepet kapott (bár szerencsére a következő részben nem tűnik fel.) Az írónő nem árult el sok információt, de mégis adott néhány morzsát Will, Tessa és Mortmain családjáról, származásáról.
S mint említettem a történet inkább a romantika felé hajlott. Itt volt például Sophie és Gideon kapcsolata vagy Charlotte és Henry házassági problémája, ami először úgy tűnt, hogy nem fog megoldódni, utána minden megoldódott. És végül Will, Tessa és Jem közötti kapcsolat. A köztük egy szerelmi háromszög fejlődött ki. Tessa eddigi baráti érzelmeket érzett Jem iránt, de ezek megváltoztak. Vágyott a fiúra. Azonban ott volt  Will is, aki hiába viselkedett vele olyan elutasítóan, Tessa nem tudja őt elfelejteni. Ha egy helyiségben voltak a levegő szinte szikrázott körülöttük. Ezért sem értettem, hogy miért döntött úgy a lány, ahogy tette. Én nem lettem volna képes választani a két fiú között. Hiába vagyok oda Willért.
Ami leginkább meglepett a könyv olvasása közben, az nem más volt, mint Jessamine viselkedése. Az első részben sem kedveltem a lányt, de reménykedtem benne, hogy jó útra tér. Ám ez nem történt meg, sőt hatalmas hibát követett el.
S bár nem sok harci jelenet volt a történetben, illetve az automatonok sem bukkantak fel, de A herceg mégis érdekes és lenyűgöző történet volt, tele meglepetéssel. Illetve egy függővéggel...

Csillagok száma:

Kedvenc idézetek:
– Ezek szerint nem segítesz – állapította meg szárazon Will. (…) 
 – Ha a segítség nálad azt jelenti, hogy dobjalak be a démonok birodalmába, mint egy patkányt a terrierektől hemzsegő gödörbe, akkor nem, nem segítek – felelte Magnus. – Az a helyzet, hogy ez őrültség. Menj haza, és aludd ki ezt az egészet! 
 – Nem vagyok részeg. 
– Ezzel az erővel akár az is lehetnél.

Will lehajolt, és a lány arcára fektette az arcát. Tessa minden egyes lassan kimondott szavába beleborzongott. – Minden nap minden órájának minden percében erre vágyom – mondta Will –, amióta csak először találkoztunk. De hát te is tudod. Tudnod kell. Ugye tudod?  
Tessa felnézett a fiúra, ajkai enyhén szétnyíltak a csodálkozástól.  
– Mit tudok? – kérdezte, mire Will megadó sóhajjal szájon csókolta.

– Mi a… – kezdte Magnus.  
– Démonfog – mondta kissé zihálva Will. – Végigkergettem azt a kék rohadékot egész Chiswicken, de meglógott. Viszont előtte még megharapott, és bennem hagyta a fogát. Ezt fel tudod használni, hogy megidézd, ugye? – Megragadta a fogat, és kirántotta a sebből. Még több vér bugyogott fel, folyt végig a karján és fröccsent a földre.  
– Camille szőnyege! – tiltakozott Magnus.  
– Ez vér – közölte Will. – Nem fog haragudni érte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése