2017. január 31., kedd

On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?

Fülszöveg:
Mia Anne tizenhat éves, és nem túl lelkesen Pestre költözik apja munkája miatt.  Egyik éjjel azonban különös fantasy világgal álmodik, ahol ő egy mágus, és onnan kezdve álmában egy helyes, pimasz lovagot bosszant.  Bele lehet zúgni valaki állába?  
Kósza csavargó kölyökből lett lovag, semmi kedve egy lányba beleszeretni, és feladni a nehezen kiküzdött életét. Ám nyugtalanítja a szemtelen varázslólány, túl sokszor kalandoznak felé a gondolatai.  
Legszívesebben sose látná őt viszont, de a lány hatalmas veszélyben van, két világ akarja holtan látni.  Mitől férfi a férfi, és lovag a lovag?  
Amon, az apa, világhírű agykutató zseni, ám nincsenek érzelmei, és a gyereknevelést is könyvekből oldja meg. Budapestre rendelik, Közép-Európa legnagyobb titkos laborjába, a négyes metró alá, ahol a katonaság kétségbeesetten próbálja megakadályozni a két világ között lévő mágikus Fal átszakítását.  
De ki lehet az ellenség? Mi erősebb, a mágia vagy a tudomány?

Értékelés:
Mindent megtettem azért, hogy ne kelljen befejeznem a könyvet. Húzni akartam, de nem lehetett tovább. Aztán, mikor ma délután újra a kezembe vettem, csak úgy faltam a sorokat. Aztán már csak azt vettem észre, hogy vége. Elfogytak az oldalak, a sorok és a szavak.
Mia Anne egy magányos lány, ki elveszítette édesanyját egy autó balesetben, az apja pedig úgy viselkedik vele, mint az idegennel. Barátai alig voltak, mivel állandóan költözködtek, ahogy a könyv elején is. Mia Anne életében egy újabb helyszín következik, még hozzá Budapest. Rögtön a költözés napján megkapja az első rossz hírt, majd miután álomba merül az élete fenekestül megváltozik.
Kósza lovag egy tizenhét éves fiú, ki igyekszik vissza hűséges lován, Bon a hazájában, hogy elvigye Hit lovag üzenetét. Azonban a harc során szerzett egy sebet, amely megmérgezte a vérét. Viszont Kósza nem adja fel, ám meglát egy bajba lévő lányt és némi hezitálás után a segítségére sietett. S innentől kezdve a két fiatal, azaz Kósza és Mia Anne élete megváltozik.

Maga a cselekmény eseménydús és érdekes. Összesen három színhelyen játszódik: Mia Anne iskolájában és otthonában, az álom világban és egy laborban/intézményben. Igen, az írónő beenged minket Mia Anne édesapjának, Amon Dollond fejébe. És, hogy őszinte legyek, kicsit elég rémisztő. Mármint, Amon egész életét a tudománynak szentelte. Egyetlen ember szeretet, és az a felesége volt. A lányát a tudomány nevében felhasználná, ha tehetné. Az emberekről úgy beszél, mintha kísérleti állatok lennének. Szóval, maga Amon Dollond professzor az érzéketlenség netovábbja. Először nem is szerettem az ő karakteré. Megvetettem, amiért úgy viselkedett a lányával, mint egy idegennel. Viszont a történet vége felé kezdett megváltozni, aminek örültem.
A hétköznapi és az álom jelenetek összefonódtak. Ezeket Mia Anne és Kósza lovag nézőpontjából olvashatjuk. Ezek a részek a legizgalmasabbak, mivel mind a ketten idegen érzésekkel küzdenek vagy egy idegen helyen, más szokásokat próbálnak megtanulni. Az utóbbi főleg Miára jellemző.
De mit gondolok a történetről?
Egyszerűen varázslatos. Az embert magába szippantja, pont úgy, mint egy mesekönyv. A szereplők és a történet kidolgozott. Az összes karakter figyelemfelkeltő és érdekes. Mindegyik - a főszereplőkön kívül - jelentéktelennek tűnhetnek, de nem azok. Ugyanis ők összeköthetők a múlttal, a jelennel és a jövővel, valamint szerves részei Amon, Mia Anne és Kósza lovag mindennapjaival.
A regény hangulata a szituációhoz illő, vagyis ahol kell ott szomorú, ahol pedig vidámságra van szükség, ott mosolyogtató/nevettető részek olvashatóak.

Ez volt az első könyvem On Saitól, de nem az utolsó. Csodálatos írónő remek humorérzékkel és írói tehetséggel. A karakterei szinte valóság hűek, a történetei pedig fantasztikusak. Kellően felkelti az olvasók figyelmét és érdeklődését a könyveivel.

Csillagok száma:

Kedvenc idézetek:

„- Kell a véred!
- Micsoda?! Elég ronda vagy Edwardnak!”

Vannak bűnök, amelyekre nincsen bocsánat.

-Kapj el, ha tudsz!-kiáltotta, ahogy annyiszor gyerekkorukban.  

-Lecsaplak, te ugróbolha!-nevetett Kósza, és utána eredt. - Fuss, ha kedves az életed! – Csak azt kérem, szeress! Egyszer az életben szeresd a gyerekedet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése